Om Villingstadparken besøkshage

En frodig oase i landlige omgivelser

Hos Hageland Foss i Røyken, kan man i tillegg til å handle i et flott hagesenter, ha mulighet til å besøke en stor, frodig og innholdsrik besøkshage (Villingstadparken besøkshage) vegg i vegg med hagesenteret. I besøkshagen finner man et rikelig utvalg av sorter som er i salg i hagesenteret og man kan bruke hagen som en fin inspirasjonskilde for å se hvordan busker og trær blir i fullvokst versjon.

Villingstad besøkshage eies og drives av familien Foss, og gjennom de siste 40 årene har hagen blitt bygget opp fra bunnen av til en frodig oase på hele 6000 m2 av Hans-Petter Foss. Hagen er privateid, men er åpen for publikum i hagesenterets åpningstider. I hagen finner man totalt ca 1000 forskjellige sorter fordelt over et variert utvalg av plantesorter, med en hovedtyngde på Rhododendron.

Villingstadparken besøkshage
Villingstadparken besøkshage

Rhododendron

Med en hovedtyngde på og en ekstra kjærlighet til Rhododendron, har Hans-Petter Foss over 100 ulike sorter Rhododendron i hagen og mange spesielle sorter som ikke er vanlig og få tak i nå til dags. De er beplantet rundt omkring i hele hagen og man finner store bed hvor ulike Rhododendronsorter overlapper hverandre og skaper et flott fargespekter.

Villingstadparken besøkshage
Et stort spekte rav Rhododendorn i Villingstadparken besøkshage

Rhododendron (også alperose, fra gresk: rhodos, «rose»; dendron, «tre») er en slekt i lyngfamilien. Det er en av de største slektene i planteriket. De fleste artene har fargerike blomster. Flere av artene er eviggrønne. De blomstrer på våren eller forsommeren og kort etter vokser nye blad ut. Rhododendron finnes som krypende fjellplanter, som små og store busker og som trær på opp til 30 m. Bladene kan være fra under en cm til nesten en meters lengde.. Informasjon hentet fra Wikipedia

I tillegg til Rhododendron finner man også et rikelig utvalg av Løvefellende Azalea i hagen. Løvefellende Azalea er også i Rhododendronfamilien, men i forhold til Rhodondron som er eviggrønne feller Azalea bladene på høsten. Blomstringen på Azalea er litt senere en Rhododendron og kommer i et stort spekter av fargenyanser, ofte i enda skarpere farger en hva man finner hos den vanlige Rhododendronslekten.

I Villingtadparken besøkshage finner man strategiske valg av kombinsasjonsbeplantning mellom vanlige Rhododendron og Azalea for å skape et fint fargespekter og ved og kombinere sortene forlenger man blomstringen i bedene noe lenger.

Azalea
Azalea

Utvidelse av besøkshagen

Hagen er i konstant utvikling og forandring og vært år blir det plantet nye sorter og nye bed blir skapt. Åpne store plenområder blir gradvis byttet ut med planter av ulike slag. Ved å besøke Villingstadparken besøkshage årlig, vil man alltid oppdage nyheter, nye planter og bed, slik at det alltid vil være interessant og gå rundt i hagen selv om man har vært der mange ganger.

Villingstadparken besøkshage
Et av nyere anlagte bedene i besøkshagen.

Formklipping av busker og trær

Etter som plantene gror til i hagen, vil det til tider bli behov for å beksjære, justere både høyde og vekst. Det blir brukt mye tid på både formklipping av ulike sorter (med hovedfokus på Barlind) hvor vi lager spennende fasonger og ofte skarpe linjer på ellers buskete vekster. Dette skaper spennende elementer når mang går rundt i hagen.

 

Vi former og beskjærer også trær rundt i hagen jevnlig for å få best mulig fasong og harmoni av de ulike trærne, både store og små rundt om i hagen, møn passer også på at de får et naturlig utseende.

Bonsaitrær

I tillegg til busker, og trær man finner plantet rundt i hagen, har Hageland Foss også en egen bonsaisamling som man kan se på i Villingstadparken besøkshage. Bonsaitrær er miniatyr versjoner av store trær som man lever i små bonsaipotter. Det kreves mye stell hvert år for å holde fasongen og treet lite ved å bruke spesielle teknikker. I 2016 satset Hageland Foss på salg av et omfangsrikt og variert uvalg av Bonsaitrær med det meste av nødvendige bonsaitilbehør man måtte trenge. i vårt hagesenter selger vi Bonsaitrær og bonsaiutstyr under merkenavnet Taki Bonsai. Du kan kjøpe bonsai tre på vår nettside takibonsai.no

Bonsai tre
Bonsai trær. Vi s